Slide background

INDLEDNING

Kemikalieindsats 2014-17 – på vej til en giftfri hverdag

Regeringen har i oktober 2013 indgået en bred aftale med alle folketingets partier om en stærk dansk kemikalieindsats for perioden 2014 – 2017. Aftalen skal sikre, at børn og voksne skal kunne leve uden frygt for at blive syge af kemikalier, og mennesker, dyr, og planter skal kunne trives i et sundt miljø. Det kan lyde lige til, men i en verden, hvor kemikalier er en helt nødvendig del af vores hverdag, så kræver det mere end som så. Kemikalier findes i vores tøj. De findes i vores shampoo. Og de findes i vores mobiltelefon. I alt, hvad vi omgiver os med, er der kemikalier. De er der, fordi de er med til at få huden til at føles blød, når du smører creme på, fordi de får malingen til at dække bedre, når stuen skal friskes op, og fordi de får gummidækkene på cyklen til at holde til ekstra mange ture til og fra arbejde. Heldigvis er langt de fleste af de kemikalier, vi omgiver os med ikke farlige for hverken mennesker eller miljø. Men dem, der er skadelige, skal vi have styr på – og vi skal arbejde aktivt for at finde bedre alternativer. Vi er i fuld gang, og vi er nået langt i Danmark og internationalt, men der er en stor opgave forude. Med aftalen om kemikalieindsatsen 2014-2017 tager vi et stærkt skridt på vej mod en giftfri hverdag.

Det nytter ikke noget, hvis vi alene i Danmark laver forbud eller stiller krav til de virksomheder, der producerer varer med kemikalier i. Langt de fleste varer, vi bruger hver dag, produceres uden for Danmarks grænser, og kan tilmed købes på internettet. De fleste af de virksomheder, der producerer kemikalierne, er ikke danske. Derfor er det vigtigt, at vi fra dansk side bruger flere kræfter på det internationale kemikaliearbejde. Vi skal være til stede, når der bliver lavet internationale kemikalie-regler, som for eksempel den europæiske kemikalieregulering, REACH. Vi skal ind og påvirke forhandlingerne fra start, og vi skal bidrage med den store viden, vi har på kemikalieområdet. Vi skal dele vores indsigt med andre landes politikere, embedsfolk i EU, FN, grønne organisationer, forbrugerorganisationer og virksomheder, som gerne vil være med til at sikre ikke bare danskerne, men mennesker i hele verden, en større grad af beskyttelse mod farlige kemikalier.

I det hele taget er samarbejde på tværs af interesser en vigtig del af den kemikalieindsats for perioden 2014 – 2017, som alle Folketingets partier står bag. Aftalen er derfor en bred invitation til, at de grønne organisationer, staten, virksomheder, videncentre og forbrugerorganisationer alle bidrager og tager del i kemikaliearbejdet. Det kan de gøre i det nye Kemikalieforum, hvor viden og erfaringer på området bliver delt mellem dem, der har en interesse i, at vi holder et vågent øje med de farligste kemikalier, samtidig med, at vi udnytter de fordele, andre kemikalier giver os i vores hverdag.

Det er den måde, vi opnår de bedste resultater på. Både i forhold til forbrugernes sikkerhed, men også når det gælder danske virksomheders konkurrenceevne. Når kemikalier produceres og bruges i alle hjørner af verden, er det en fordel for de danske virksomheder, at alle virksomheder spiller efter de samme regler.

Virksomhederne skal være med til at finde alternativer til de farligste kemikalier, og vi skal hjælpe dem med at løse den store opgave, det er at udvikle nye og bedre produkter uden de farligste kemikalier. Vi skal kunne bruge vores ressourcer igen og igen, og kemikalierne må ikke stå i vejen for, at vi kan genbruge delene fra vores computer, fibrene i vores tøj eller pæren fra skrivebordslampen. Kemikalieindsatsen skal bidrage til, at vi får udviklet nye og mere ressourceeffektive teknologier.

Jeg ser derfor frem til et aktivt og udvidet samarbejde om at få styr på problematiske kemikalier.

Kirsten Brosbøl

miljøminister

 

GÅ TIL NÆSTE KAPITEL next

INTERNATIONAL INDFLYDELSE

next_chapter_international

Cookies